Gudrunhuletrimmen 2024

Postet av Flå IL - Trim den 3. Jun 2024

Søndag 9. juni. Kaffeservering mellom 12-13.

Praktiske opplysninger om arrangementet

- Startsted:

  •  Alternativ 1: Langland Øvre. Ca 1½ times gange til hula. Merket løype.
  •  Alternativ 2: Fra parkeringa ved Trongan (bomveg). Ca. 30 minutters gange til hula (1,2 km).

- Terreng: sti, myr. Støvler/fjellsko anbefales.

-  Servering: Gratis kaffe- og saftservering, kjeks/sjokolade. Ta med matpakke.

-  Natursti på tur opp til hula

- For hvem? Alle

Trimpost:

 Flå IL har trimpost ved Gudrunhula. 40 poeng i trimpoengappen under arrangementet.

Arrangementet kvalifiserer som ett av arrangementene til deltakelse i trekningen av Årets Flåtrimmer.

Trimmerker: 

1.gangs deltakelse: bronsemerke 

5 år: sølvmerke 

10 år: gullmerke 

Deretter 15-, 20- 25- og 30-årsplaketter.

Lille Gudrun og Johan Fløttum 

Hele historien starter i Oslo, der seks år gamle Gudrun Klausen forsvinner på uforklarlig vis. Mistanken går i flere retninger, ikke minst mot tatere som kunne ha bortført henne. På samme tid var det stor oppstandelse omkring 14 år gamle Johan Fløttum fra Singsås, som var blitt kjent for sine synske evner.

Aviser over hele verden skrev om Fløttumsgutten. Han ble raskt koblet inn i Gudruns forsvinning. Den 14-årige synske gutten fra Singsås ble på noen uker verdensberømt for sine evner. Fra Oslo kunne han følge jentas angivelige bortføring ned til havna, der taterskutene pleide å ligge. Saken ble slått stort opp i avisene, og det ble også satt ut rykter om at lokale tatere var med på kidnappingen.

I ukene som fulgte oppstod ei regelrett klappjakt på tatere helt til Nord-Norge og til Sverige. I denne tida mottok Fløttumsgutten en mengde brev fra hele verden, blant annet fra India, Sør-Amerika og Afrika. På enkelte av disse stod det: ”Johan Fløttum, Singsås, London”. 

Presset mot Johan Fløttum økte stadig, og han kom til at taterfølget hadde gått i land i Børsa. Derfra hadde de tatt med seg Gudrun over Hølonda, og befant seg i Flåmarka. Fløttumsgutten reiste til Flå, og ledet et følge som endte opp i Hørvåsen, utenfor et gammelt bjørnehi i berget. Her skulle taterne og Gudrun befinne seg. Det ble sprengt veg med dynamitt inn i hula fra flere kanter, og på det meste var over ett tusen mennesker samlet rundt stedet som ble kalt Gudrunhula. Men ingen ble funnet, og hele saken kulminerte like før jul, da et barnelik ble funnet i en kloakkum i Kristiania (Oslo) ved heimplassen til Gudrun.

(Fritt etter Endre Hugdal si bok: ”Taterjakta i Flå høsten 1907. Høle oppi Flå”, utgitt 2003.)


 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.